Механа “Трухчев”

Подробности

Механа „Трухчев” отваря врати през есента на 1995г. Първоначално механата е разполагала с 4 масички около камината на първия етаж с максимален капацитет от 20 места. С вкусната си домашна кухня и добро обслужване семество Трухчеви съумяват да разширят през годините заведението в сегашния си вид с капацитет от 80 места на закрито, разпределени между първи и втори етаж и 60 места на открито.

Интериора е в напълно автентичен за град Елена възрожденски стил  – умело съчетание на камък, дебели резбовани греди и шарени традиционни черги.

Запазили сме традициите на нашите деди като приготвяме ястията по стари еленски рецепти още от самото основаване. Голяма част от продуктите, които използваме за гозбите и деликатесите са от домашно гледани животни в Еленския балкан. Обърнете внимание на ястията и салатите, които приготвяме с „Еленски Бут“и филе „Елена“, еленско сирене и кашкавал, както и браните в нашите гори – ароматни манатарки.

Галерия

Разходете се при нас

„Кратка история на Еленския бут”

„Еленскя бут“ има уникален и специфичен вкус и се приготвя единствено в климатични особености на Еленския балкан. В Механа“Трухчев“ вече трето поколение приготвяме този деликатес, като сме запазили традициите на нашите предци.

Автентичния вкус се дължи на специалната технология на приготвяне. Част от тайната е обилното осоляване на бутовете, след което се поставят на дъното на “постав” /специална бъчва за съхранението им/. В солта те престояват между 40 и 60 дни. След това осоленото месо се изважда и оставя да съхне и зрее на хладно, тъмно и проветриво място за около година. По този начин добива именно този запомнящ се уникален вкус.

 „Еленската кавърма”

Еленската кавърма е от ястията, които пазят традициите на еленския край. Приготвя се от „стар” еленски бут, манатарки, два вида чушки, два вида лук, домат и типично български подправки. Съчетанието на тези продукти допринасят за специфичния вкус и аромат на кавърмата.

„Пърленките“

В миналото нашите предци са посрещали винаги своите гости с хляб и сол. Нашите пърленки приготвяме по стара бабина рецепта и се месят, точат и пекат на място.

 „Добрия завършек – десерта“

Няма по-добър завършек на обяда или вечерята от десерта. Десертите приготвяме от домашно сладко, екологично чист мед и орехи брани в Еленския балкан…

Стаи за гости

Интериора и мебелите са внимателно съчетани, придаващи домашен уют  и комфорт. Резбованите дебели греди напомнят на възрожденският стил на чорбаджийските къщи в Елена. Умелото съчетание на изразен битов стил с изразени естествени материали създават неповторима атмосфера  и топлина. Общия капацитет на хотелската част е 16 места, разпределени между двойни стаи и студиа.

На разходка в Елена…

Маршрутът ни започва от главния площад „Христо Ботев” на град Елена. Голямата административна сграда на източния край на площада е Народно читалище „Напредък”, което представлява културният център на града ни. Срещу фонтана, от другата страна на пътя, се намира къщата на Юрдан Хаджипетков, която се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща.