Разходка в Елена

Да тръгваме…

Маршрутът ни започва от главния площад „Христо Ботев” на град Елена. Голямата административна сграда на източния край на площада е Народно читалище „Напредък”, което представлява културния център на града ни. Срещу фонтана, от другата страна на пътя, се намира къщата на Юрдан Хаджипетков, която се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща. Посоката е запад, нагоре по главната павирана улица. Голямата административна сграда вдясно е Община Елена. Срещу главния й вход, от другата страна на пътя, ще видите картина, изобразяваща една от легендите за произхода на името на град Елена. Продължавайки нагоре, ще минете покрай така наречения горен площад. Над него величествено се издигат халите и старата сграда на Началното училище в града. Подминавате площада и завивате наляво. Срещу вас е „Бакаловата къща”, в която се намира Туристическият информационен център. Тук можете да зададете вашите въпроси или да получите информация, както и насоки за маршрути в целия Еленски Балкан. Самата „Бакалова къща” е паметник на културата, като в нея често се правят различни изложби и експозиции, които могат да бъдат разгледани безплатно. Продължавате по стръмната улица нагоре, в посока юг. Първата автентична триетажна талпена къща вляво е Попниколовата къща, паметник на културата, който в момента е уреден като Музей по палеонтология към Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Ако музеят е затворен, позвънете на звънеца.

Продължаваме..

За да влезете в Архитектурно- исторически комплекс „Даскалоливница”, можете да използвате входа след Музея по палеонтология. Има други 2 входа, които са в горната част на комплекса. Тук можете да разгледате с екскурзовод 3 музейни обекта- ”Камбуров хан”, вкопаната църква „Свети Никола” и първо класно училище „Даскалоливница”. Уредници и екскурзовод може да намерите в „Гуневата къща”, която се намира срещу църквата „Свети Никола”. Цената за посещение на един обект е 2 лв, за ученици – 1 лв. От тук можете да си вземете марка и печат за книжките със 100-те национални туристически обекта. Можете да посетите също и действащата църква „Успение на Пресвета Богородица”. До сградата на самото класно училище „Даскалоливница” има порта, която води до малко калдъръмено площадче. Надолу тръгва улица, която минава покрай Часовниковата кула, символът на град Елена. Изградена е през 1812 година от неизвестен еленски майстор. Самият часовников механизъм и камбаната са купени от Фейзи ага, „за хаир”. Камбаната е изливана в Габрово, а мястото й е сполучливо избрано, за да се вижда и чува от всяка част на града. Подминавайки кулата, надолу по калдъръма ще срещнете множество стари къщи, голяма част от тях паметници на културата. Една от тях е Туристическият дом, кръстен на именития доктор Христо Момчилов, дарител за благоустрояването на града ни, дарител на сградата за Медицински факултет в София. Пътчето отново води до центъра на града, откъдето и тръгна нашата разходка. Тук можете да посетите също и магазин Елена, където се предлагат продукти, произведени в нашия Балкан – сирене, кашкавал, Еленски бут, рибица, Еленска сливова ракия, вино от арония, сладка, орехи и много други.

 

Време за обяд?

Механа “Трухчев”

Запазили сме традициите на нашите деди като приготвяме ястията по стари еленски рецепти още от самото основаване. Голяма част от продуктите, които използваме за гозбите и деликатесите са от домашно гледани животни в Еленския балкан.

Продължаваме..

За да стигнете до къща музей „Иларион Макариополски”, влезте в единствената отбивка срешу площада. Вдясно ще видите масивната дървена порта на чорбаджийската къща. Тя е паметник на културата с национално значение и висока архитектурна стойност. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, неговият брат Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и синът му – поетът сатирик Стоян Михайловски – автор на българския химн „Върви народе възродени”. В близост до нея, по-нагоре по реката, през паркинга, се намира и родната къща на Мина , музата на Яворов. Къщата е частна собственост, но може да бъде разгледана отвън. Пресечете моста над реката и тръгнете по първата отбивка вляво. Тихата калдаръмена уличка е запазила автентичния вид на много еленски къщурки. В края й е и перлата от тях – Петте Разсуканови къщи. Те представляват един изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив, строени от хаджи Димитър Разсуканов за петимата му сина. Къщата е частна собственост и може да я разгледате отвън. Срещу нея се намира другата еленска светиня – храмът “Рождество на Пресвета Богородица”. Първоначално е построен параклис в 1812 година под ръководството на хаджи Юрдан Брадата, тайно от тогавашната турска власт, наводняван и опожаряван, но издиган отново, за да го видим днес в цялата му прелест. Преминете отново по отсрещния бряг на реката, като се насочите към централната част на града.

 

Къде ще нощувате?

Стаи за гости “Трухчев”

Интериора и мебелите са внимателно съчетани, придаващи домашен уют  и комфорт. Резбованите дебели греди напомнят на възрожденският стил на чорбаджийските къщи в Елена.